onsdag 18 maj 2011

Faran med anorexia

Det här är en sak som kan tjatas om hur mycket som helst, för det börjar nästan att bli en folksjukdom. Man kan se all den hetsning till bantning som sker. Ord som "fetto" har blivit ett skällord. Vi ser så kallade "kändisar" som bloggar, skriver eller pratar om dieter och vi har en industri i form av kändisvärlden som har overkliga ideal som måste följas.
Vikt är något som är individuellt, och att vissa väger 45 kilo är inte fel, men då är den människan troligtvis ganska kort, någon som är 175 cm bör inte väga så lite. Muskler väger mer än fett, och två människor med samma vikt och längd kan se helt olika ut om man har fett- eller muskelmassa. 

Idag är det inne att vara smal, och det leder till att många självsvälter sig för att nå det ideal som finns, och drabbas då av Anorexia Nervosa.

Anorexia Nervosa är för mig ett psykist sjukdomstillstånd som visar sig fysiskt, och som är väldigt oroande på båda plan.

För den som inte vet vad Anorexia Nervosa är, så ska jag förklara det.
Den som lider av Anorexia Nervosa har en sned bild av sig själv, viktminskning, diet och träning.
Man ser ofta sig själv som överviktig och genom svält försöker man att gå ner i vikt. Den som lider av sjukdomen brukar också vara besatt av träning, kaloriräkning och sin egen kropp.
I flera fall lider man av både anorexia och bulimi (självframkallat kräkandes).

Om man har anorexia så lider man (bl.a) stor risk för:
Vitaminbrist och de följdsjukdomar som följer där.
Proteinbrist
Hjärtfel, men även njurfel är mycket vanligt, och lungfel, och nedattfunktion, kollaps av andra organ
Som kvinna brukar ofta mensen försvinna och i framtiden kan man få svårt att få barn, även kvinnor med anorexia som blir gravida, trots svårigheterna, kommer ha högre risk för missfall.
Anemi
Benskörhet
Muskelsvaghet och muskelförtvining
Man får också sämre blodcirkulation och kroppstemperaturen sjunker, håret på kroppen växer för att kroppen ska kunna behålla värmen.Man tappar också hår från huvudet, och håret blir torrt, precis som huden.
Depression och emotionell instabilitet
Nedsatt immunförsvar

Undersökningar visar olika orsaker till dödsfall hos människor med anorexia, men flera gånger har det framgått att de som avlidit till följd av sjukdomen, har avlidit på  grund av hjärtfel.

Den som har anorexia nervosa brukar ofta förneka det, och man döljer det ofta med flera lager kläder, och obehandlad så kommer sjukdomen att leda till, i många fall för tidig, död. För en anorektiker så består livet av  kontroll. Man har ett sjukligt kontrollerande av allt, kaloriintag, och hur mycket man gör av med.

Anorektiker brukar i många fall också ha svårt att äta när det finns människor i närheten som kan se när de äter.

För att någon ska bli diagnostiserad med Anorexia Nervosa så måste man ha ett c:a BMI på under 18, men man genomgår även en psykologisk undersökning för att ta reda på hur självbilden ser ut för att diagnostisera Anorexia Nervosa.
Ju tidigare man kan få diagnosen, ju lättare är det att bryta beteendet än för någon som sjukdomen har fått utvecklats på, dock är det väldigt svårt att tidigt få hjälp av den orsaken att anorektiker ofta har flera sätt att dölja sjukdomen för sin omgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar