lördag 16 april 2011

"You had the grace to hold yourself"

"They crawled out of the woodwork

And they whispered into your brain

They set you on the treadmill
And they made you change your name"
Dagens samhälle skrämmer mig lite grann.

Nu kanske jag överdriver lite, men jag har sagt det förut, idag vet man vem Kissie är, man vet vem Foki, Kenza och Blondinbella är. Man vet vem som hade mest sex i BB eller Paradise Hotel när man är 13 år. Är det rätt att man ska veta (och för det första, egentligen, behöva att se sådant) när man är 13 år?

Man vet vem som var med i senaste storfilmen på bio, man vet vem som dejtar vem i Hollywood, man vet vilken modell som är med i Victoria Secrets nästa show. Man vet vilket namn Sean Combs går under för tillfället och vem som bloggar om barnmat.

Men vet man hur man beter sig mot sin med människa? Vet man hur man har respekt för sina kamrater? 

NEJ!

Jag har hört barn och ungdomar som kallar sina kamrater för "hora", "jävla fetto", "bög" och då är det ändå inte det enda man hört. Man har hört ännu fler grövre förolämpningar, ofta från barn i låga åldrar.

Här har ni ett utmärkt exempel på hur världen ser ut idag:

Ett annat exempel som jag vill ta upp som jag tyckte var lite väl magstarkt var när jag satt och väntade på att de som tränade innan mig skulle bli klara, och en mamma och dotter kom in i omklädningsrummet tillsammans. Mamman bad sin dotter att göra något (om jag inte missminner mig var det att ta på sig strumporna), och dottern svarar något i still med "Nej. Idiot!". Och mamman bara säger "okay" och låter barnet sätta på sig skorna utan strumpor och sen ut i -30 grader.

Får man verkligen bete sig så emot sina föräldrar? Den här tjejen såg inte ut att vara mer än 8 år, på sin höjd.

Det finns vissa ord som inte bör existera i en människas vokabulär. De är inte laddade med ilska (för arg har alla rätt att bli), men de orden är kränkande mot en annan person, och det har man inte rätt att vara. Alla människor är lika värda och ska behandlas på samma sätt.

Jag är inte ett stort fan av religion, eller jag kanske ska säga religiös utövning, men de flesta religioner har en liknande idé i det de gör. Den gyllene regeln. Inom kristendomen lyder de(kan finnas i Matteus evangeliet):

 "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem"

Det innebär också att man beter sig mot folk så som man vill att de ska bete sig mot en.

Jag tänker inte skylla det här på TV, även om jag tror att mycket av den vokabulär som barn lär sig kommer från TV, men då också från musik, filmer, böcker, föräldrar och så vidare. Någonstans lär de sig dem, men de lär sig inte när det är okay att använda ord.

Om vi tar exempelvis ordet "bög" som idag används av många som ett skällsord. Det har alltid (åtminstone där jag har sett/hört det inom olika områden) haft en negativ klang, men nu är det ett medvetet skällsord som folk använder mot varandra. Förut användes det mot de som man tyckte betedde sig feminint eller på något annat vis inte följde normen av att vara en "manlig" man. Nu slänger man ur sig det till vem som helst man är arg på. Man hör det på skolgården, man hör det på idrottsarenor och på arbetsplatser. 

Det är inget fel på att vara homosexuell. Varför har det då blivit ett skällord som man slänger ur sig till folk när man känner för det?

Det är synd att världen ska behöva bli så här. Kanske hinduisterna har rätt... Kanske är vi på väg mot slutet av sitt liv, och in i nästa återfödelse där allting är rent igen... Man kan ju i alla fall hoppas.


"Hollywood created a superstar

And pain was the price you paid
Even when you died
Oh the press still hounded you
All the papers had to say
Was that Marilyn was found in the nude"

3 kommentarer:

  1. Viktigt inlägg!
    Jag jobbar ju i en affär och vid kassorna har vi ett pyttelitet fik (en kaffemaskin och stolar med bord...) och vi har fått stänga av högstadieelevernadärifrån för att de är för högljudda. Tidigare har vi även fått sätta upp regler mot stora grupper och mer än en gång har vi fått be dem lämna lokalen just för att de är högljudda och inte bryr sig ett dugg om övriga människor där.

    SvaraRadera
  2. Det är helt sjukt. Igår på tåget till Linköping satt jag några säten bakom två killa rpå runt 14-år eller så.

    De skrek hela vägen till Hallsberg (där jag gick av, vad de gjorde sen... Det vet jag inte).

    Men att sitta en och en halv timme på ett tåg som sniglade sig fram och höra dem först bråka om en mobil telefon som inte fungerade och sen vem som hade äckliga fötter, det var inte så kul.

    Okay, ämnena var harmlösa. Men det var ju det att de skrek så det hördes i hela vagnen! Man kunde ju inte koncentrera sig på någonting...

    (HAHA! nu låter jag som en bitter gammal tant! :P)

    SvaraRadera
  3. Det är svårt att inte låta som en bitter gammal tant när man pratar om "dagen ungdom" ;)

    SvaraRadera