måndag 26 september 2011

Är det bara cyklisternas fel?

Som numera inbiten cyklare (av tvång, det är för dyrt att åka buss, och tar för lång tid att gå över allt), så blir man lite ledsen när man läser i tidningarna att det är cyklisterna som beter sig dåligt i trafiken.

Det här skulle jag vilja påpeka att så är det inte alltid!

Gångare har en förmåga att ofta spatsera fram med minst 4 personer i bredd, på smala cykel och gång banor, plingar man då på dem, så ger de en det onda ögat för att de måste flytta på sig. Plingar man inte utan bara susar förbi, så blir de irriterade för att man inte plingar.
Det samma gäller folk som är ute och rastar djur. De flesta är bra, men många släpper ofta kopplet jättelångt, så att man som både cyklist och gångare ofta får svänga runt djuret för att inte cykla in i kopplet.

En annan sak när det kommer till cyklister är att de menade att de ofta kör mot rött. Det här är ett problem som måste tas tag i, när det blir farligt för den som cyklar. Vissa rödljus är automatiserade, så att de byter med jämna mellanrum, vare sig någon tryckt på knappar, eller bilar är på väg. Ska man då som cyklist stanna och vänta när det inte finns några bilar inom synbart avstånd? Att cykla över en normalstor väg tar inte många sekunder.

Något som man dock kan tänka på är att vid obevakade övergångsställen, där blir ofta bilförare sura när en cyklist ska över, men är det då inte bättre att de släpper gasen, och rullar fram, låter cyklisten cykla över och alla kan fortsätta i sitt tempo. Det istället för att cyklisten ska kliva av cykeln, bli gångare, och därmed tvinga bilisten att stanna (vi har väjningsplikt i Sverige)?
Vad känner ni är smidigast?

Regler gäller i trafiken, men ren hövlighet och respekt för varandra är minst lika viktigt. Cyklisterna ska kunna ta sig fram på gångbanorna, vilket betyder att kompisgängen kanske inte behöver gå i bredd hela tiden. Håll djur närmare er så att de inte tar upp en hel väg och kom ihåg att "blinka" åt vilket håll ni ska åt om det behövs. Ska ni gå/cykla/springa och vara mer intresserade av telefonen än att se er för, då får man skylla sig själv om man blir påcyklad eller påsprungen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar