tisdag 29 maj 2012

Varför går du inte ner i vikt?

Självklart finns det många olika orsaker till att man inte går ner i vikt.
Det kan vara sjukdomsrelaterat, det kan vara så att man underskattar hur mycket man äter, eller överskattar hur mycket man tränar, men nu ska jag ta upp en av de saker som jag tror är en av de största orsakerna till att unga kvinnor (och män?) inte klarar av att gå ner i vikt:

Alkohol!

Alkohol är väldigt kaloririkt!
Det gör att man kan dricka upp flera dagar eller kanske till och med veckors kaloriunderskott på bara en kväll ute. Hur kul är det om ens mål med träning och kost är att gå ner i vikt?
En Smirnoff Ice till exempel innehåller 176 kcal (per falska!).
Starköl (5,6%) innehåller c:a 47 kcal/100ml.
Ja, exempelvis mjölk (mellanmjölken) innehåller ofta också runt 40 kcal/100ml, men hur mycket mer öl dricker man inte på en kväll i jämförelse med öl? Sammanlagt dricker man kanske 5 dl mjölk på en dag som normalkonsument, det är lika mycket som en ölburk, hur många sådana dricker man på en utekväll?

En annan orsak till viktökning när det kommer till alkohol och fylla är att man mycket lätt tappar omdömet och kanske äter den där kebaben, eller på bakfyllan när man är sjukt sugen på den där pizzan som man inte skulle köpt i annat fall (eller vad man nu gillar för fet mat).

Vi kan bygga upp ett scenario här så får vi se.
Låt oss säga att en tjej tränar 3 ggr i veckan, och bränner 300 kcal/pass, utöver det ligger hennes kost på +/- 0. Det innebär att hon bränner 900 kcal i veckan. På en månad (4 veckor) blir det 3600 kcal.
Om vi då säger att sagda tjej går ut och dricker varje fredag under den här månaden.
Det hon dricker är (kcal i ev måltider här ingår i hennes dagskalorier):
Förfest:
2 Smirnoff Ice (176x2=352)
Middag:
2 Glas vin á 150 ml (108x2= 216)
I baren:
2 Starköl 50 cl (47x5x2=470)

Sammanlagt har hon då druckit: 352 + 216 + 470 = 1038 kcal(!)/ vecka.
Det gör att hon ligger på ett överskott av 138 kcal/vecka.

Säg också då att två av gångerna så köper hon pizza som "fyllekäk", alltså mat som hon äter utöver sin vanliga kost som ligger på +/- 0. En pizza innehåller runt 900 kcal. 2 st pizzor på 4 veckor blir då 450 kcal extra per vecka.

138+450 = 588.

Hon ligger alltså på ett överskott av 588 kcal/vecka. (2352 kcal/vecka)

Behöver jag säga mer?

Det här är lätt matematik, och tyvärr är det så att om man är seriös med sin träning så måste man avstå från vissa saker i sitt liv, eller köra ofantligt stenhårt, men med tanke på att kroppen behöver en dag att återhämta sig innan man dricker och minst en, helst två, dagar efteråt för att man ska få ut bra effekt av träningen så försvinner det så sjukt mycket träningstid på den där utekvällen.
Det är ju inga stora mängder alkohol i vårat scenario egentligen, men ändå så kan det få så katastrofala följer för din hälsa.

Tyvärr har det här också gett upphov till en ny ätstörning, som kallas för drinkorexi, där man svälter sig själv för att kunna få dricka. Vilket är dåligt på fler än ett sätt, för ju mindre man väger, ju lättare blir man påverkad av alkoholen, men också så är det dåligt för kroppen att gå omkring och svälta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar