måndag 19 april 2010

Lite tankar bara sådär...

Lite kul. Läste nyss en, ja vad ska man kalla det, gammal kompis blog.
Där klagade hon bland annat på att ungdomar våldtar det svenska språket.
Det var ju lite roligt när man, efter att ha känt henne i en sisådär fyra, fem år, vet att hon är i topp på att våldta det svenska språket.
Men men, kanske även hon växer upp en dag, men att skylla på att man var för lat för att skriva alla bokstäver och samtidigt säga att alla andra inte får skylla på att dom har dyslexi?
Nja, det kallar jag att mest "make a fool of herself" faktiskt.

Men ja, folk våldtar det svenska språket lite väl mycket ibland, men det tror jag inte spelar någon roll på nätet om man sitter och skriver till varandra på facebook eller MSN, och man måste ju inte läsa någons bloggar om man stör sig på hur folk skriver hela tiden, eller?
Vore det inte bättre att lägga tiden som man läser bloggen och sen sitter och klagar på stavningen, på att hitta en blog som man tycker är intressant istället i så fall?

Sen får man ju se till att om de skriver på liknande sätt och dålig svenska i grundskolan, vid exempelvis uppsatser och liknande, så får lärarna ha lite ballar av stål och faktiskt underkänna eleven i svenska.
Det kanske gör att eleverna faktiskt lär sig att stava ordentligt, men sen om dom gör både och, vad spelar det för roll?
Det är nätet! Inget som säger där ska tas alldeles för seriöst, det är lite skillnad mot livet eller hur?

En annan tanke bara, varför har dyslektiker fått en sjukdom som dom faktiskt har grymt svårt att stava till?
Hur, när och varför är det logiskt?

Sen kan man självklart störa sig lite på särskrivningar och grejer, ja det blir ju ett helt annat sammanhang om man gör det, men då tycker jag att om man orkar att sitta och klaga på det så borde man ju ha lite känsla för logik så att man förstår att "nej, sådär menade han/hon nog..."

Dock så bör man göra något åt det, för om man skriver taskig svenska, har dålig grammatik osv. osv. då kommer antalet besökare på bloggen (exempelvis) vara lågt, men antalet taskiga kommentarer vara relativt högt, men det är ju logiskt att det är bra mycket mer okay att internetmobba folk för stavningen än att skriva som en kratta, det är ju ett sådant samhälle vi lever i nu...

Jag tycker folk kan få skriva som dom vill på nätet och så, men se till att de i sådana fall får ordentlig undervisning i grammatik på skolan och underkänn del elever som inte klara grammatiken på proven, då kanske problemet försvinner.
Skyll inte på internet eller så, utan se till att lärarna gör sitt jobb, folk kanske har taskig grammatik för att dom har kassa lärare som inte kan lära dem det de ska, eller vad tror ni?

Sen är det ju väldigt svårt att veta om någon är seriös eller ironisk eller så på nätet när han/hon skriver, det är ju något man ska ta i beaktning. Det kanske var hela poängen med det?

Folk ska bry sig mer om sina egna liv än om alla andras, saker kommer bli så mycket lättare för alla om folk inte kommenterar på allt hela tiden. Det är svårt som det är att leva idag och man behöver inte folk som flåsar en i nacken hela tiden att man ska "göra så och så" eller att "nu gör man fel".

Ja, det var väll vad jag satt och tänkte på nu...
(Nu kommer säkerligen kommentarer om hur min stavning/grammatik är etc ;) ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar