tisdag 27 april 2010

Wild Seed - Octavia E. Butler

En mycket annorlunda bok skulle jag vilja säga.

En kort resumé av handlingen:
Anyanwu, en afrikans kvinna med förmågan att hela sig själv och kunna anta vilken skepnad som helst, träffar en dag på anden Doro som lever genom att inta människors kroppar.
Doro lyckas övertyga Anyanwu att hon ska följa med till "det nya landet", då närmare bestämt USA.
På båten träffar Anyanwu Doros son Isaac. När de kommer i land så tar Doro med henne till sin by Wheatley. När de kommer dit tvingar Doro Anyanwu att gifta sig med Isaac, och den händelsen gör att Anyanwu börjar hata Doro.
Doro vet precis vart han har alla genom att han kan känna dem, men av någon anledning så kan han inte känna av Anyanwus närvaro när hon är i djurform, och genom ren tur är det på det viset som hon lyckas fly från honom.

Boken är som sagt väldigt annorlunda. I början får man lite Neil Gaiman känsla, men den försvinner sen, och det blir en obeskrivbar känsla. Boken är mycket bra och rekommenderas starkt.
Octavia E. Butler visar att folk kan vara starka i många olika situationer även om saker går emot en och folk försöker sätta käppar i hjulen för en.
Jag tycker boken hade ett intressant upplägg att varken Anyanwu eller Doro var helt perfekta som det kan va i vissa böcker. Men de var båda väldigt självständiga människor och var inte rädda för att slåss för vad de trodde var det rätta, även om det tedde sig konstigt i andras ögon, eller i den nya kulturen.


En bok som jag rekommenderar ska läsas istället för att läsas om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar