söndag 16 december 2012

#facebookgate

Nu det senaste halvåret har det varit rent kaos i sociala medier angående rasism, SD, stereotyper i medier och tävling i vem som blir mest kränkt. Är det de som blir stereotypade, eller de som blir kränkta för att de inte får behålla sina stereotyper och pepparkakor?

I vilket fall, på facebook finns det fyra grupper i dagsläget.

1. Rasisterna
De uttalar sig vitt (pun!) och brett om hur muslimer och islam tar över hela världen. Hur våra skandinaviska seder blir slaktade och skrattade åt. Ja, ni vet nog precis vilka jag pratar om. De är rasister ut i fingerspetsarna. De berättar att de röstar på SD i brist på bättre. Sverige ska bevaras svenskt, och svenskarna ska beväpnas med järnrör för att kunna slå tillbaka mot invandrarna.
De vill behålla de kristna idealen (som är så mycket bättre än de muslimska), utan att egentligen kunna den kristna historien eller har den blekaste aning om i vad som våra traditioner bottnar sig egentligen.

Slagord: Förändring är läskigt, slå ner den! 

2. Anti-rasisterna
De hatar rasisterna och deras statusuppdateringar lika mycket som rasisterna hatar invandrare (och anti-rasister). Gruppen som rasisterna skulle kalla PK-maffian, och som, enligt rasisterna, står bakom alla de här idiotiska (anser de) besluten som tagits. (Räknar upp dem jag närmast tänker på: Tintin, Lilla hjärtat, Pepparkaksgubbarna, Disneys klippning i Kalle Anka och till sist iPhone skärmdumpen där någon skriver att vi inte får äta skinka, brunkål och så vidare för att det kränker vissa grupper, men den bilden vet jag verkligen inte vart de skulle fått den informationen ifrån...).

Slagord: En för alla, alla för en!

3. De ambivalenta
De som inte riktigt vet om de är rasister eller inte. De tycker saker som "Det är ju okay att vara bög, så länge de inte stöter på mig, då är det fan äckligt!".

De delar först en bild med en inspirerande text om alla människors lika värde, men sen delar den en statusuppdatering där någn anser att skinkan på julbordet minsann kränker muslimerna så därför ska den tas bort och grämer sig över hur de som svenskar inte ska få äta julskinka.

De vet inte riktigt vad de vill. De vet inte vad en rasist är precis. De accepterat inte alla, men de utesluter ingen från sin gemenskap. Från den svenska gemenskapen. Samtidigt så är det ju så fel att invandrare begår brott när de får den här möjligheten att komma till Sverige. Men självklart ska alla få en andra chans. Så länge de håller sig till de svenska traditionerna, men samtidigt är det ju trevligt att vara lite multikulturell...

Slagord: Jag hatar't! Kanske. Låt mig fundera på det ett tag...

4. Icke-facebookarna
De som inte har facebook, men som ändå vet allting som händer på facebook.

Slagord: Nej, jag använder inte facebook, men såg du hon som hade...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar