onsdag 2 mars 2011

Författarporträtt?

Nu ska vi slå ett slag för en annan av mina favorit författare.

Jostein Gaarder

Har precis läst ur boken Brev från ljusårs avstånd, vilket låter som en äkta Gaarder bok, men lite besviken blev jag att de inte hade översatt den till Apelsinflickan, för det hade faktiskt varit ännu bättre.

Av hans böcker har jag hititlls läst Sofies Värld, Spelkortsmysteriet och nu sist Brev från ljusårsavstånd, men böckerna Vita Brev: Floria Aemilias brev till Augustinus och Cirkusdirektörens dotter ligger på nattduksbordet och väntar på att bli lästa.

Jostein skriver spännande ungdomsböcker om ungdomar som är påväg att bli vuxna, han introducerar dem till de här sista stegen som gör att man går från att vara barn/ungdom till att börja tänka och resonera som en vuxen människa.
Han tar upp livets stora gåtor, och filosofi.

Brev från ljusårs avstånd
Plot
Georg, femton år och utan pappa.
När hans farmor en dag kommer förbi med ett brev som hans far skrev alldeles innan han dog (elva år tidigare), så bestämmer sig Georg för att skriva en bok, tillsammans med sin pappa. Hans pappa berättar om hur han på spårvagnen springer på en mycket annorlunda flicka. Hon blir kallad Apelsinflickan på grund av att hon springer omkring med en hel påse apelsiner flera av gångerna de träffas.
Vem är denna flicka?
Vad har hon med Georg att göra, och varför berättar hans pappa den berättelsen för honom?
Och sist men inte minns, vad har Hubble-teleskopet med berättelsen om Apelsinflickan att göra?

Åsikter
Vi har ju ett annorlunda narrativ i form av att vi inte riktigt har någon att identifiera oss med, Gaarder är författare av boken, men samtidigt är det Georg och hans pappa som faktiskt författar boken, är då Georg huvudperson eller författare? Man har ett sorts metafiction i boken som är spännande. En saga inom sagan. (Påminner lite som den presentationella filmen).
Bra bok annars, den liknar många av Gaarders andra böcker, men ämnet är inte uttjatat (i alla fall inte än).
Han tar som vanligt upp (fast den här gången i lite annorlunda form) ungdomar på gränsen till att bli vuxna, men den här gången är det egentligen inte Georg, utan hans pappa som boken handlar om till större del, om hur han jagar omkring på en flicka som han inte känner, men är förälskad
i. Dock känns det som att brevet är menat för att hjälpa Georg att veta vem han är som människa, och känna till sitt arv.
Boken känns mer påhittad än exempelvis Sofies värld där man ändå får filosofiska "tankar", utan den här känns mer som en ren skönlitterär bok än vad Sofies värld gör, men den tar fortfarande upp gränslandet mellan barn och vuxen och undran vem man är och varför man gör som man gör.

Om författaren
Jostein är en norsk författare (Född: 8 Augusti 1952; Oslo, Norge). Han skriver barnböcker från barns synvinklar med en filosofiks twist, där han går in på barnens tankar och funderingar.
Han startade 1997 Sophie Prize, som är ett pris inom männskliga rättigheter.
Han har jobbat som lärare tidigare inom filosofi och religion, men jobbar nu som författare på heltid.

Han har bland annat skrivit böcker som:
Sofies Värld
Spelkortsmysteriet
Julmysteriet
Cirkusdirektörens dotter
Maya
Hallå!

Bild:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar