torsdag 30 juni 2011

Våran kära stat har gjort det igen!


Svenskt näringsliv vill att svenska högskolor ska ta ett steg bakåt i utveckling, öppenhet för alla och möjlighet till utveckling och spetskompetens inom vissa ämnen bara för att de anses vara "lågproduktiva".

"Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv borde studiebidraget sänkas för högskoleprogram inom konst och humaniora och lånedel i stället höjas."

För att vi som är intresserade av att jobba med annat inte ska ha samma möjligheter för att vi inte vill bli ingenjörer. Vad jag undrar är, vart går gränsen för humaniora. Ligger religionsvetenskap där?  Vad händer då med våra religionslärare runt om i landet? Om man nu läser till till exempel bibliotekarie, och vill ha någon av LNUs "temakurser" inom litteraturvetenskap, ska man då få mindre bidrag?
Anser man då att bibliotekarie inte är ett ordentligt jobb?
Eller svenska lärare för diverse nivåer som vill läsa litteraturvetenskap och ha kunskap inom de böcker som faktiskt är populära i våran samtid?

Vad säger ni om det?

"Då får man signaler om att utbildningen inte kommer att ge så stora chanser i framtiden, säger nationalekonomen Malin Sahlén till Ekot."

Vad ger då stora chanser i framtiden. Med tanke på att någon som sitter på ICA verkar behöva ekonomutbildning, så är det inte mycket som ger stora chanser i framtiden, speciellt inte när våran borgerliga regering vill att de som är 65 skall jobba ännu länger, och att pensionsåldern ska höjas.


Ska elever läsa saker som de inte kan, inte vill, och inte har något som helst intresse av bara för att det råkar hamna inom en viss specifik genre? Kurserna har nytta även de! Bara för att man läser konst eller humaniora så betyder det inte att man inte pluggar mycket, eller har användning för studierna.
Det här känns som att vi sitter fast i en ganska gammal och uttjatad stereotyp om just konststuderande. Är det inte en bra idé att Sverige börjar gå framåt?
Många av de här kurserna är förövrigt intressekurser som kanske inte blir använda i en examen. Någon som läser en "ordentlig" linje kan mycket väl läsa de här kurserna, bara för skojs skull.

Förövrigt skulle en sådan förändring göra att allt färre läser, speciellt eftersom att de kurser som kommer anses ha en större chans att överbelamras med sökande, och ett stort antal kommer att få ett negativt svar, och därmed kommer (om arbetsmarknaden fortfarande kommer att fortsätta ställa krav på högskoleutbildning) antalet arbetslösa bland unga att öka ännu mer.

"Dessutom riktar Svenskt Näringsliv kritik mot "slöstudier" eller lågproduktiva utbildningar. De lågproduktiva utbildningarna bör enligt organisationen få mindre pengar från staten."


Enligt min uppfattning av högskolestudier, läser man det man tycker är roligt.
Många av de kurserna som på senare tid har fått stark kritik i bland annat aftonblandet, är kurser som går på sommrarna, och låter studenter ha något att göra, men MÅNGA av de studenter som läser de här kurserna jobbar, eller på något sätt finaniseriar sina studier på annat sätt.
Sen, vem VILL egentligen behöva ha med CSN att göra? Att slöplugga och lura till sig pengar fungerar inte för CSN är mer än lagomt förtjusta i att hålla i sina pengar. Det är svårt att få tag på dem, och det är svårt att få ansökan godkänd.

De pengar man får som bidrag, är såpass lite, att de kan man inte leva på hur man än gör, och det verkar som att många har missat att man lånar de övriga pengarna, och måste betala tillbaka hutlösa summor. Så ska då de som har större chanser i framtiden att faktiskt få välbetalada jobb betala tillbaka mindre?



Edit:
http://svt.se/2.126416/1.2363481/harry_potter_popularast

Här säger en av studenterna om sommarkuser:
"Det är väl om man har svårt att få sommarjobb så kanske man söker en sommarkurs som är lätt att få poäng och pengar för, säger Julia Fager Franzén."


Vilket är så långt ifrån sanningen som det går att komma.
Vissa kanske gör det.
Vissa kanske söker, som sagt, för att kunna överleva sommaren, då alla inte har föräldrar som går med på att betala deras lägenheter, men för det sagt är det inte lätta poäng alltid.

Vissa som söker kuserna har redan jobb och tjänar sina egna pengar, tycker kurserna är lätta, och gör det helt och hållet för nöjesskull.


Vad man än har för orsak till att söka en sommarkurs (få pengar, snabba upp tiden det tar att göra klar sin examen, spetskompetens, rent nöjesskull) så betyder det inte att vissa är bättre än andra.

Att läsa sommarkuser får i det här fallet en dålig status, men ÄR ett mycket bra alternativ för de som faktiskt inte kan hitta ett jobb. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar