fredag 23 september 2011

Glas strutar eller Glass trutar..?


Ett fenomen som även jag drabbas av ibland, men försöker att undvika i möjligaste mån.
(Skulle det nu smyga sig in något grammatiskt fel i denna text så ber jag om ursäkt, jag har i alla fall försökt att få det att se bra ut, men eftersom att mitt Chrome har inställt på autospråk med engelska, så blir det mycket röda streck och det är svårt att få en bra överblick).

Vissa kan vara ganska harmlösa, men i vissa fall kan själva sammanhanget bli helt fel när man gör en särskrivning.

Dock vill jag påpeka en sak. Någon som sitter och gnäller på andras särskrivningar, har ingen som helst rätt att göra det om man själv använder felaktig grammatik konstant.
(Exempel man kan se är inga stora bokstäver i början på meningar, eller efter punkt. Eller om man skriver med extremt många utropstecken eller frågetecken, eller skriver på det här viset...och glömmer både mellanslag, punkter, och allt annat som går att göra fel när man skriver en mening...för det är ju egentligen inte så noga, eller???!?!?!)

Vissa menar på att de använder sig av sms-förkortningar, eller skriver slang, eller i vissa fall, dialekt. Det är dock ingen godkänd orsak till särskrivningar, glömda punkter och stora bokstäver.
Vissa skyller denna spridning av särskrivningar på att vårat språk influeras av engelskan så mycket (exempelvis, det heter "bank account" på engelska, men bankkonto på svenska.) Vad är det för undanflykt att inte lära sig det svenska språket?
Jag trodde fortfarande att det var obligatoriskt med svenskaundervisning ända upp på gymnasienivå i Sverige? 
Kollar man då inte grammatiken i inlämnade uppgifter?
Ska jag vara ärlig är engelskan ännu värre i hur dåligt ungdomar stavar när de skriver saker på nätet, skickar sms och så vidare. Det är horribelt, och har man inte fått lära sig att tyda det, så kan det i många fall vara helt omöjligt att förstå vad det handlar om.

Självklart kan folk få skriva hur de vill när de skickar privata meddelanden mellan varandra, det kan ju ingen  säga vare sig bu eller bä om, men när det kommer till publika saker, exempelvis i forum, på facebook där många ser, i bloggar och så vidare så bör man sträva efter att använda sig av ett korrekt språkbruk. Skriv gärna på dialekt om det är det som gör att man sticker ut, eller skriv med sms-språk, men gör det då klart att det är det, men försök att åtminstone hålla vissa grammatiska regler.
Rent generellt, att skylla på engelskan att man gör vissa saker är befängt. Det är så sjukt mycket mer regler för grammatik där än vad det är i svenskan (skillnaden mellan de olika sorternas engelska gör det inte bättre hellre).

Snälla, försök åtminstone ha ett bättre språkbruk, jag försöker, och man låter så mycket mer seriösare när man gör det också.

En rolig, men nedlagd sida om särskrivning: http://skrivihop.nu/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar