Ja självklart! Dalar ner ganska stora flingor, som tur är lägger dom sig inte! Då hade jag blivit riktigt deprimerad.
Satt på tåget hem förut och grämde mig över nederbörden och att jag inte hade något paraply eller ordentlig jacka på mig och kom plötsligt på att jag har ju en Dr Pepper i väskan! Det livar ju upp livsandarna till en nivå utöver det vanliga!
När jag skulle öppna flaskan kom jag dock på mig själv att jag höll över korken så att så lite ljud som möjligt skulle ta sig fram till de andra som satt på tåget.
Nu är frågan... Varför?
Vad var det som gjorde att ljudet från att öppna en flaska med läsk blir ett sådant hemskt ljud?
Jag har sett många som gör så när de har sötdricka i flaskorna, men ingen som gör så när de har vatten. Är det, det som vårat samhälle har kommit till idag?
Frågan är ju då om det är den här hysterin med all bantning och att man ska vara så hälsosam att göra...
Men hur resonerar man då när man inte kan öppna en flaska med dricka, men däremot sitta och köra i sig feta, kolhydrat rika måltider på restauranger?
Jo, svaret har jag redan... Kolhydrater!
Det är ju väldigt uppenbart att människan har en väldigt selektivt urval på vad de vill och inte vill höra.
Nu har jag å ena sidan inga vetenskapliga belägg för det här men att sätta i sig en portion Pasta Carbonara, som jag skulle kunna slå vad om att många av de här "hälsosamma" sätter i sig på en lunch innehåller lika stora mängder "dåliga kolhydrater" som en flaska Dr Pepper gör.
Med lite tanke verksamhet kom jag fram till att människor verkar resonera som så att
Dricka = Socker = Onyttigt
Mat = ska ätas 5 ggr/dag = nyttigt
Sen verkar det ju inte som att jättemånga förstår vad man ska äta för att det ska bli nyttigt, att exempelvis lassa in stora mängder ris eller vit pasta kanske inte är så jättenyttigt i längden utan att det ska varvas med grönsaker och proteiner.
Därav får jag en mer realistisk teori om att verkligheten ser ut på följande sätt:
Kolhydrater = Socker = Onyttigt i stora mängder
Det betyder ju att det inte spelar någon roll om man äter pastan eller dricker drickan, båda i för stora mängder blir onyttigt.
Då kommer man ju osökt att tänka på bantningshysterin som råder. Borde då inte folk vara mer insatta i det hela? (Eller det kanske är där det selektiva urvalet av vad man vill höra kommer in?)
Med tanke på att mängden människor som går till dietister eller folk med likartade yrken för att få hjälp med kostrådgivning har ökat, borde då inte folk vara mer utbildade inom området?
Eller har även de blivit endel av det konsumtionssamhälle som vi lever i idag och böjer sig efter vad som genererar mest publicitet och pengar?
Om så är fallet, borde man då inte granska kostrådgivarna och kontollera om det egentligen sköter sitt arbete eller bara lär sig att marknadsföra dieter så de kan få böcker sålda, för i många diskussioner med kompisar, okända människor osv så verkar GI dieten vara den populäraste.
(För de som inte vet va GI är betyder det att man tar bort stora mängder kolhydrater för att kroppen ska använda fettdepåerna som engergi istället).
Ett exempel är "Fettdoktorn", som egentligen känns som bara en annan förespråkare av GI dieten
Nu skall jag åter igen använda mig av logik. (Har dock inte läst in mig på GI dieten så mycket och inte heller på LCHF-dieten, men vet i stora drag vad de går ut på).
Protein + Fett - Kolhydrater = GI/LHCF ... right?
Men sen när blev det bra för hjärtat att äta fett i stora mängder?
Det är en sak jag har undrat på väldigt länge?
Jag tvivlar på att det finns någon diet som fungerar egentligen, vissa kanske kan äta stora mängder fett och aldrig få några men utav det, men majoriteten kommer nog att må väldigt dåligt när de blir gamla i så fall, det är i alla fall det jag tror och kommer vara övertygad om tills jag är felbevisad.
Samma sak med GI, kroppen och hjärnan behöver MINST 20 gram kolhydrater för att fungera normalt, varför ska man då leka med sin hälsa och under längre tider leva på minimum för?
Jag tror det är både ohälsosamt och gör liten verkan i längden när man inte orkar längre.
Jag tror att om människor ska må bra och kunna leva ett normalt liv så bör mängden fett reduceras i maten, snabbmat och allt för mycket söta och feta livsmedel bör tas bort från hyllorna för mer färska råvaror och godis behöver sluta att massproduceras och barn ska inte behöva bli beroende av eländet redan som små...
Ja, önska kan man ju alltid! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar