fredag 30 december 2011

Shopping spree!

Har varit och shoppat en del nu under mellandagsrean. Mycket på IKEA har det blivit för mig. Typ lite småsaker som kanske inte är sådär jätteviktiga egentligen.



Det blev lite vinglas (mest bara för att de var sjukt billiga och de som jag har hemma är sjukt fina kristallglas som jag inte vill ska gå sönder utan är "finglas"), en nalle, lite "kassett"-lådor, en mjölkskummare, en magnetlist till köket för knivar och en liten svart förvaringslåda i plast. Egentligen skulle jag behöva köpa lite fler sådana förvaringslådor hemma för att kunna stoppa undan småsaker och få ordning i mitt städ/verktygs/förråds"skåp".

Sen har jag också köpt ett till par träningstights så att jag slipper tvätta så ofta utan kan byta. Jag har ju typ 3-4 svarta t-shirtar som jag kan träna i, så då kan jag gå en vecka utan att behöva tvätta, men inte med byxorna. På Stadium köpte jag också ett nytt skydd för min fot och hoppas att det ska gå lite bättre att träna nu! Är sjukt sugen på att gå ut och springa igen snart.


Sen köpte jag en hel del garn också eftersom det var total utförsäljning på garnaffären på Ikanohuset. Får dock se om det blir något vettigt stickat av det eller inte. Eftersom de garnfärgerna och kvalitéerna som jag använt förut inte fanns kvar så har vissa projekt fått skrotats.


Sen hittade vi min TV som jag skrev om i förra inlägget när vi var på Ikanohuset också. Så vi har vandrat runt mycket i affärer nu. Men det är å andra sidan nästan den enda träningen som vi har fått nu under mellandagarna.


Men som sagt, varit en del shopping nu i mellandagarna. Både julklappar till Jonatan, och med Jonatan.

torsdag 29 december 2011

Julklappsskörden för i år...

Då var julen slut, och även jag var tydligen snäll nog att få lite julklappar. 
Jag har ju gjort det klart tidigare att jag inte är så där extremt förtjust i att fira såna här högtider. Jag hade nog föredragit att inte göra det alls, men jag kan i alla fall erkänna att det är lite mysigare att fira med Jonatan än hemma. 
Så två jular för mig i år också...

Då ska vi se, vad fick jag egentligen?
Jo, det här: 
1. Röda Budo Nord handskar (Jonatan), tyvärr fanns inte de snygging MMA-handskarna som jag hade sett  i nätshoppen på Budo och Fitness i Linköping. 
 2. Doftljus från WoodWick (Bror 1). Det sprakar när det lyser!
3. Skyddsfilm till min iPhone. (Jonatan)
4. Två tröjor från Carlings. ("I Love Sushi" och "Return of the Monster Burger" i brunt, jag har redan den i blått med luva). (Jonatan)
5. Bok med styrketräningsövningar (Bror 2). Eftersom jag tydligen anser att jag är klen...

Av mammsen och pappsen fick jag pengar till en tv, och av ren slump så hittade vi faktiskt en.
Det blev en Toshiba.
Eftersom jag inte ska göra så mycket mer än se på film och spela playstation 2 på den, så känns det inte som jag behöver någon fancy-pancy tv precis.

Sist, men inte minst så fick jag en tekanna i keramik av Jonatan. 
Den är typ bäst. Min egen keramikkanna liksom!

torsdag 22 december 2011

#29 - Vilken årstid föredrar jag bäst och varför?

Näst sista inlägget på den här blogglistan. Coolt att jag faktiskt orkade att hålla i och slutföra det. Jag trodde jag skulle lägga av efter sådär fem-sex inlägg eller något.

Svaret på frågan är: sommaren.
Helt klart sommaren.
Då slipper man den konstanta vätan som genomsyrar hösten, vintern och våren. Man slipper kylan.
Det enda som är bra med vinter och höst är att man kan mysa i soffan mer, det känns mysigare, och på våren blir det ljusare. Annars finns det inget som helst positivt med de årstiderna.

Sommaren.

  • Då är det (oftast) varmt och man kan vara ute utan att frysa ihjäl. 
  • Det är ljust, något som känns bra, speciellt som jag tror att jag lider av milda vinterdepressioner.
  • Det är torrare, även under regniga somrar är det torrare än under hösten och våren.
  • Man har mer tid till saker, och har möjlighet att träffa folk eftersom att de har semester.
  • Man kan äta glass?
  • Det finns gräs ute!

Behövs det något mer egentligen?
Nej jag tror inte det. Därför tänker jag sluta här. Sommaren!

onsdag 14 december 2011

#28 - Serietidningar.

Funderade först på om jag skulle försöka mig på att skriva ett nytt inlägg på "Blogglistan", det var ju ett tag sen sist, och när jag såg ämnet så bestämde jag mig! Jag tror inte jag har något ämne som är roligare att skriva om i alla fall!

Serietidningar.

Min serietidningsläsarhistoria har inte varit helt rak. Jag började som ganska ung med Kalle Anka (som alla andra barn?) men läste också Knasen och Fantomen. En hel del Larson-tidningar slank ner också, men när jag blev äldre blev det lite sisådär med serietidningsläsandet. På gymnasiet började jag dock igen. Det blev då mycket manga och liknande.

Efter det har jag upptäckt en hel värld med fantastiska serietidningar. Jag läser fortfarande mycket manga, men andra favoriter är: Iron Man, Watchmen, House of Mystery, The Sandman, Batman, Nemi, Fables, Buffy the Vampire Slayer... Listan kan göras lång. Det enda jag egentligen har riktigt svårt för är Hulken och Stålmannen.

Jag anser mig inte hålla mig endera till DC eller Marvel universumen, eftersom att jag läser mycket från båda, däremot så har jag insett att det står Vertigo och Dark Horse Comic på ganska många av mina tidningar, så där finns det uppenbarligen något som jag tycker om lite extra.

House of Mystery (något av en spin-off till Sandman eftersom vi kan hitta Kain och Abel i den också), är den som jag läser flitigast idag, tillsammans med Nemi. (Nemi denna underbara figur, det finns verkligen ingen annan som man kan relatera till så fullt ut som henne!)

Nu på en kurs skulle vi också köpa in "The Mammoth book of best Horror Comics" och den ser jag fram emot att ögna igenom också! Jag har läst den första serien, en adaption av Edgar Allan Poes Den svarta katten som var okay, den höll sig väldigt exakt till boken, och något mer finns liksom inte att leta efter där precis.

Många reagerar dock på att jag föredrar Iron Man över Batman, och det gör jag. Folk undrar varför jag föredrar ett fyllo över den coola Batman.
Grejen är den att jag gillar Batman också, men jag ser inte att Tony Stark är den som har problem i jämförelse med Bruce Wayne. Tony Stark använde sitt intellekt(?) för att bygga sig en "kostym", men Batman får ju det mesta av Fox, så... Äsch, spelar det någon roll?

Det jag tycker om med serietidningar är att det både är text och bild, att man kan få uppskatta både bra dialog och handling, och snygga bilder.

Jag tycker det är både spännande och tråkigt att alla serietidningar ska gå och bli film nu. Vissa har klarat det bra, men inte alla. Vissa verkar heller inte veta när det är dags att sluta göra filmer om samma superhjälte och vänta till nästa generation innan de gör nya filmer. Watchmen är okay, introt är helt fantastiskt. Batman - The Dark Knight är också helt sjukt bra, och Iron Man filmerna.
Vi får se nu hur den tredje och sista (?) Batman filmen blir när den kommer ut, men det är Christopher Nolan, och han sa att han bara gör filmen om den är bättre än The Dark Knight, så nu får den se till att vara det!

Bilder från:
http://www.dagensps.se/_internal/cimg!0/korlv71fqrilen1dlxmd12i3zmy4zu1
http://eurenius.se/img/nemi_20061107.gif
http://teknikflickan.blogg.se/images/2010/marvel_wallpaper_avengers-initiative_85974354.jpg
http://marcusbiblioteket.files.wordpress.com/2010/09/watchmen-poster-rorschach.jpg

Jag har inte gjort dina val, det klarar du så bra själv!

En sak som jag har reagerat på nu när jag läst en hel del litteraturvetenskap på universitetsnivå är att: studenterna vill inte läsa. Det är inte det att de inte hinner, utan de vill verkligen inte läsa böckerna. Det verkar som att många är för lata för att gå till biblioteket och fråga om fjärrlån om de inte finns, eller lägga det som inköpsförslag (många bibliotek har ganska lätt att få tag på den skönlitterära delen av listan, och det är också lättare för dem att köpa in, många är ändå klassiker som redan finns på de flesta bibliotek). Eller så är de för snåla. Ja, jag har också dåligt med pengar, men jag har haft råd att kunna köpa en ganska stor del av min kurslitteratur den här terminen, men som sagt, många av böckerna går att långa på bibliotek, och fråga om fjärrlån är inte farligt. Bibliotekarien kommer inte att bita dig!

Vänta här nu... Läste vi inte litteraturvetenskap? Okay, jag kan också gå med på att litteraturlistorna just på Linnéuniversitetet är ganska långa i jämförelse med vad de är på andra skolor, men det är ju fortfarande mycket skönlitterärt, och många ska bara läsas i urval, ett par kapitel sådär, inte hela boken. Att man inte har någon motivation att läsa på grund utav att det är svårt språk kan jag förstå, men att fråga: "Vilka behöver jag läsa för att klara tentan?" tycker jag är lite... Skumt. Fast å andra sidan, det där beror ju helt och hållet på hur seriös man vill kunna låta i framtiden. Man kan ju hoppa över att läsa flera av böckerna, och sen bara ha tomt innehåll i sina resonemang, eller så kan man visa att man faktiskt kan det, det är ju lite upp till var och en.

För mig känns det lite som att ni valt fel ämne om ni inte vill läsa böckerna. Speciellt när vi har en hel termin på oss att göra det. Litteraturvetenskap är generellt sett mycket läsande, detsamma gäller språk och det är ju inte precis som att litteraturlistan kommer som en överraskning, utan den kan man gå in och titta på innan man söker, och om man då tycker den är för lång kan man ju söka en annan kurs. Det är mer att läsa på högskolan än på gymnasiet, det är det, och det är ett ganska stort hopp, men att vara så ointresserad av att läsa när man väljer att läsa litteraturvetenskap, det känns bara fånigt, och det ser bra fånigt ut i diskussionsforumet när ni diskuterar hur ni ska kunna komma undan att läsa vissa böcker. Är det bara ett kapitel som ska läsas, då kan man också ta den relativt låga kostnaden som blir och kopiera kapitlet om man känner att man inte har råd att köpa boken, och inte kan låna den så länge som det behövs.

Jag kan själv känna lite sådär: "måste jag läsa?" men aldrig på litteraturkurserna utan på filmkurserna, men det har mer med att göra att filmvetarna/filmforskarna som skriver de böcker vi använder ofta har ett språk som är väldigt svårt att förstå, det har hitintills inte varit fallet. (Förövrigt så har jag läst det ändå även om jag inte velat, om inte hela boken så böcker med bara ett kapitel har jag kopierat kapitlet). Det finns ju betydligt fler kurser som har färre böcker, men i slutändan så blir det ännu mer att läsa för man måste läsa böckerna från pärm till pärm, och eftersom att de har en lite kortare litteraturlista så inser man sen att man måste läsa ett antal "korta" (korta verkar vara ganska relativt här, korta i jämförelse med en 1000-sidors bok verkar vara det vanligaste kriteriet) artiklar istället.

Jag måste ju säga att om man nu tar sig tiden och sätter sig och läser, så blir det mycket lättare sen, tentan känns inte lika svårt, och man hänger lättare med i lärarnas resonemang om saker, även om alla lärare inte är jätteraka, utan vissa saker kan fortfarande vara svåra att förstå, men det är fortfarande lättare. Mycket lättare.

tisdag 13 december 2011

Varför ska man överdriva?

Hur många "större högtider" har vi i Sverige på ett år egentligen? Jag menar som alla vet vad det är, och vilka datum det och så vidare? Här är en lista på alla temadagar som uppenbarligen behöver finnas i Sverige: http://temadagar.se/kalender-2011/

Jag vet inte exakt hur många det är, men många känns väldigt meningslösa. Eller, egentligen känns det som att de finns till för att man ska kunna äta och dricka i överflöd utan att ha dåligt samvete. Jag tänkte ta upp några som jag tänker närmast på som det blir extrem hysteri runtomkring. Helger som hade varit mycket trevligare om man hade sluppit att behöva genomgå två månaders marknadsföring innan. (Okay, jag kanske överdriver lite, men jag tycker inte det är okay att man måste börja komma i julstämning med pepparkakor och julmust i oktober).

  • Alla hjärtans dag: Jag undrar hur mycket pengar affärerna tjänar på kort, choklad, blommor och annat krimskrams dagarna runt omkring alla hjärtans dag. Mycket är min gissning i alla fall. Men, behöver man visa sin kärlek till sin älskade på en speciell dag? Har inte varje par sina egna årsdagar? Räcker inte det?
  • Påsk: Ska vi verkligen fira påsk i Sverige? Tar jag inte fel i att påsk firas på grund av Jesus död och uppståndelse? Är Sverige verkligen så kristet att vi måste fira påsk, eller vill svenskar bara få en ny ursäkt att äta?
  • Valborg: Jag förstår att man brukade fira att våren var kommen nu under valborg och första maj förr. Men nu är det mest bara en orsak för ungdomar att få supa sig fulla. Det mysiga med att sitta vid en eld försvinner plötsligt när det kommer 10-15 fulla tonåringar som beter sig som svin, men vem reagerar, det är ju valborg ju!
  • Mors/Fars-dag: Okay, kanske inget supande och överdrivet ätande, men... Ska man uppmärksamma sin mamma och pappa och köpa dem presenter och kort bara en gång per år?
  • Midsommar: Finns det någon annan helg i Sverige där det (äts och) dricks mer än på midsommar? Jag tror inte det i alla fall. 
  • Kräftpremiären/Surströmmingspremiären: Okay, vi har en (två?) utmanare.
  • Halloween: Vänta här nu. Halloween är en amerikansk grej. Varför firar vi den alls i Sverige?
  • Jul: Jul är jättetrevligt (även om jag personligen inte är någon jättestor julfirare), men känns ändå som att många använder julen som ursäkt att få äta hur mycket som helst, gärna till man kräks. Det som stör mest kring jul är att det ska börjas så tidigt. Man ska dricka julmust och äta pepparkakor i flera månader innan jul. Vad är då det roliga med det sen när julen faktiskt kommer?
  • Nyår: Äsch. Jag tänker inte säga något här. Nyår gör mig mer konfunderad än irriterad. Folk lägger ner extrema mängder pengar på nya klänningar och dyr champagne (som de sen kräks upp för att de bestämmer sig för att shota en gång för mycket). Sen vaknar de med ångest dagen efter och säger "Jag ska förändra mitt liv", och sen upprepas samma sak igen. Precis, mer konfunderad än irriterad.

Sen finns det några "matrelaterade" dagar som ändå är ganska harmlösa sådär:
  • Våffeldagen
  • Fettisdagen
  • Kanelbullensdag
De är mycket trevligare tycker jag. Mer gemytliga, och de är inte lika mycket för överflöd som de andra helgdagarna är.

Okay, jag låter som värsta tråkiga människan, men som sagt, det är inte helgerna i sig som jag ogillar, det är allt jippo runtomkring, och att man ofta använder dem som "orsak" att få vältra sig i mat och godis och sprit. Gärna i flera veckor innan (okay, det kanske är där skon klämmer mest).

måndag 12 december 2011

"At the moment that we persuade a child, any child, to cross that threshold, that magic threshold into a library, we change their lives forever, for the better." - Barack Obama

Jag tror jag glömde nämna det.

Jag kom in på Biblioteks- och informationsvetenskapsprogrammet!

Nöjd? Ja visst! Riktigt nöjd!

Jag planerar att läsa in lite kurser i pedagogik (mycket om hur man använder film, litteratur och diverse andra informationsmedier i undervisning) i mina 60hp som jag får välja själv. Det känns som att det är en bra idé och en bra investering i framtida efterfrågade kompetenser. Lite som sidomål har jag ju faktiskt också att få skriva böcker, att bli författare, då kanske läromedelsböcker för grundskolan skulle vara något att satsa på?

Programmet går på deltid är nere i Växjö och ligger på 180hp, men eftersom att jag kommer läsa in mina 60hp tidigare så kommer det inte alls ta dubbelt så lång tid att bli klar. Tror jag räknade ut det till att det skulle ta fyra år. Hade jag läst den på campus hade det tagit tre, men jag har fortfarande kvar 45hp på min filmvetenskapskandidat efter den här terminen, så i slutändan så blir det ingen större skillnad på när jag är klar.

Jag börjar till våren, och kommer också att läsa de 22,5 hp på filmvetenskap B som jag har kvar då också (sammanlagt 37,5 hp).

Det känns faktiskt ganska skönt att äntligen ha hittat ett program som man faktiskt vill läsa, och som man får ut en vettig yrkestitel utav. Även om drömmen om en doktorstitel i engelska fortfarande finns kvar, men som sagt, det är ett projekt som jag har satt bäst före-datum på 16 september 2053, så jag tror att det löser sig i alla fall.

Jag svindlar faktiskt lite vid tanken på att jag snart är "klar" med något på högskolan. Jag har ju en sån hög med poäng bakom mig som jag inte vet vad jag ska göra av egentligen heller. Onödig tid kanske, men det kan jag leva med. Vissa av kurserna gjorde ju att jag vet att jag absolut inte vill jobba som ekonom i alla fall!


söndag 11 december 2011

"I'd like to respond to rumors that I died yesterday ... I mean, c'mon, be patient! My day will come but it hasn't yet!" - Nikki Sixx

Nere i en svacka igen. Det är ju i och för sig vinter och mörkt ute nu, så det kan ju förklara en del, men det är fortfarande sjukt jobbigt.

Just nu känns det mesta fruktansvärt jävla jobbigt faktiskt. Har verkligen jobbat som ett svin den här hösten, men inte känns det som att man kommit någon vart för det.

Har haft sjukt mycket att göra i skolan (pluggat 125% igen den här terminen), och det gick fint ända till våran lärare ansåg att vi skulle ha majoriteten av kursen på danska. Vad bra, jag som verkligen inte förstår danska. Fick sitta några extra timmar varje dag och försöka översätta ord som jag inte ens kunde gissa mig till vad de betyder. Utöver det har ju många filmvetare som skriver de böcker vi har som kurslitteratur en förmåga att hitta på egna ord. Vilket återigen innebär ett letande i ordböcker efter ord som inte existerar men som är vitala för att man ska förstå resonemang (ja, jag menar er Thomas Elsaesser och Robert Stam!).

Har försökt att pussla ihop jobb, skola och träning, men det har gått sådär. Det har försvunnit väldigt många timmar på att cykla till jobbet också den här terminen. När jag räknade på det så gick det åt nästan nio timmar på resor till och från jobbet och jobb, tid som jag i våras hade att läsa. Jag kommer inte att rekommendera att plugga mer än heltid och jobba samtidigt. I alla fall inte när det kräver mycket cykeltid att ta sig till jobbet. Åker man buss kan man ju läsa på bussen. Fan vad jag längtar till jag är klar med skolan! Sen förra hösten har "fritid" och "ledig" varit ett ord som jag inte använt mer än i meningar som: "FAN KAN INTE JAG OCKSÅ FÅ VARA LEDIG EN HELG?!?". (Ja, med stora bokstäver. Mycket stora bokstäver ska det stå.)

Det som stör mig mest då är att jag egentligen inte har några nära vänner här nere. Jag känner mig grymt ensam hela tiden. Saknar hemma där det i alla fall fanns någon man kunde umgås med ibland, och om det inte gjorde det kunde man gå ner till mormor och hänga och ha någon att prata med i alla fall. Eller kunna ringa någon som kommer förbi när det känns så jobbigt att man bara vill gråta.

fredag 9 december 2011

Nostalgia!

Hittade gamla bilder från 2009 när jag rensade lite på datorn nu idag.
Jag tror att jag har färglagt båda två med min ritplatta. Det ser så ut i alla fall.

Aikido!
Jag har nog fler sådana här liggande någonstans, men jag tror de är sparade på min externa hårddisk och inte på datorn. Måste ta och göra några fler under jul och nyår. Det är ju inte precis så att de tar så jättelång tid att göra.
Insåg att det är nog så jag ser ut när någon gör en ikkyo ura-waza på mig också. Speciellt om det är någon som kan göra dem. 

Edit:
Precis! Jag tyckte väll att jag hade några till!
Koshi-nage:
Kote-gaeshi:

Naruto, fast vuxen, och inte helt mangastyle. Inte animestyle heller för den delen. Jag tror jag ska prova och rita om den någon dag när jag har lite mer tid.